Winterpostelein en winterwerk

Winterpostelein en winterwerk

geschreven door Wim Palstra

Winterpostelein

Er is veel geruimd op de tuin, maar niet de postelein. Daarvan kan nog heel goed geoogst worden. We praten dan over een plantje dat veel te weinig bekend is.  Je vindt het ook nauwelijks in de gewone kookboeken en winkels. Vandaar dat we hier nu eens aandacht aan willen geven.  Winterporselein is een broze, vitaminerijke groente: sappige blaadjes op steeltjes met een friszure smaak. Nu heb je ook zomerpostelein. Die is forser van structuur en heeft vlezige blaadjes en stengels, en overal verspreid soms  te vinden op het Stadslandbouw terrein.  
Winterpostelein overleeft de vorst, maar je moet het oogsten als de temperatuur boven het vriespunt is. Het leuke is: als je het afsnijdt groeit het weer aan. Het kan zo tot wel 3 keer geoogst worden, en wel tot eind maart. In de lente gaat de postelein wel bloeien. En zo kun je met Pasen een prachtig opgemaakte schaal met bloeiende winterpostelein op tafel zetten, als versiering, maar ook als groente (liever niet de bloempjes eten).  De postelein kun je in een natte doek zo’n 3 dagen in de koelkast bewaren en is heel goed rauw te verwerken, b.v. in een aardappelsalade.  Onderaan deze blog vind je een lekker recept.

Ook in de wintertijd veel werk op de Stadslandbouw

In de afgelopen maanden is het werk op de tuin gewoon doorgegaan. Veel bedden moesten geruimd worden, zoals die met courgette- en pompoen-planten; als laatste nog boerenkool, palmkool en andere koolsoorten. Maar ook is er op verschillende bedden alweer geplant. En dan gaat het vaak om knoflook en uien.  Bladgewassen als sla en andijvie die als kleine plantjes op het land staan of uit de kweekkas komen, zijn in de (andere) kassen ondergebracht.  En in de tropische kas is weer veel paksoi te zien.

Voorbereiding voor lente en zomer

In januari is hard gewerkt om de bedden voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Besloten is om de breedte van veel bedden op anderhalve meter te brengen. Niet alleen moesten de bedden gefreesd en daarna schoongemaakt worden, ontdaan o.a. van kweek en groot onkruid .  Ook moest er afgekant worden, veel gras (dat ook naar binnen was gegroeid) werd verwijderd.  Daarna is er op veel bedden mest of compost aangebracht.
Tenslotte zijn veel fruitstruiken eruit gehaald om ze elders op te slaan. De grond daar wordt flink schoongemaakt en bewerkt. Op 11 en 12 maart met NL-DOET worden de struiken weer aangeplant. De bedoeling is dat naast groenten ook veel fruit in de toekomst een bestemming krijgt richting de Voedselbank.   Dat alles geeft veel werk te doen. 

************************************************************************************************************************************************************************************************************

Recept Pasta met winterpostelein (voor 4 pers.)

Benodigd: 300 gr. (spelt)pasta; 1 ui;  2 tenen knoflook; olijfolie; 150 ml. plantaardige kookroom; 50 gr.blauwschimmelkaas; 250 gr. winterpostelein; 50 gr. walnoten.

Voorbereiding: kook de pasta zoals de verpakking aangeeft; fruit de ui en knoflook in wat olijfolie, voeg de kookroom toe en breng aan de kook; schep de klein gesneden blauwe kaas erdoor en laat smelten; breng de saus op smaak met peper en zout; meng de saus door de pasta en schep de (gewassen en grof gesneden) winterpostelein erdoor; verdeel over de borden en garneer met gehakte walnoten.

Smakelijk eten !