Aan de slag als Stadslandbouwer

Wil je als vrijwilliger meewerken? Werken bij Stadslandbouw Mooieweg is ontspannend, gezellig en geeft voldoening.

Werken samen met anderen

Als vrijwilliger werk je samen met anderen aan een goed doel: gezond eten voor Voedselbank Arnhem. Lekker buiten op het land. Of binnen klussen, dat kan ook. Iedereen kan meedoen, ervaring is niet nodig.

Na het werk mag je ook altijd wat groenten voor jezelf oogsten en meenemen. Als dank voor je inzet en vers van het land!

Stadslandbouw Mooieweg draait 100% op vrijwilligers. Onze groep vrijwilligers is erg divers, net als de werkzaamheden. Zelfs de jongsten plukken, zaaien en poten mee. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.

Hoe het werkt

  • Je kunt meewerken tijdens werkmomenten op maandag, dinsdag?, woensdag, vrijdag en zaterdag. (zie tijden hieronder)
  • Je kunt kiezen op welke dag je mee wilt werken. Op meerdere dagen mag ook.
  • Je bepaalt zelf welke activiteiten bij je passen en hoeveel tijd je daaraan besteedt.
  • Ervaring is niet nodig. Er is een coördinator die vertelt wat je kunt doen, maar er is ook ruimte voor je eigen ideeën.
  • Je kunt meewerken op het land, maar er zijn ook andere klussen. Zoals technisch onderhoud, zaaiwerkzaamheden, catering, administratie, coördinatie, pr werkzaamheden etcetera
  • Tussen het werk door houden we samen koffiepauze.
  • Na afloop mag je je eigen groenten, kruiden en fruit oogsten en meenemen.
  • Kun je een keer niet? Geen probleem, je zit nergens aan vast!

De werkmomenten zijn:

maandag 9:00 – 12:00 uur
dinsdag 13.00 – 16.00 uur (zaaigroep)
woensdag 9:00 – 12:00 uur
vrijdag 9:00 – 12:00
vrijdag 13:30 – 16:00 (permacultuur groep)
zaterdag 9:00 – 12:00 uur

Tussendoor houden we samen koffiepauze. In de winterperiode (december en januari) starten we een uurtje later en zijn de werkochtenden van 10:00 tot 12:00 uur.

Snoeien

Wat is er te doen?

Er zijn verschillende soorten werkzaamheden. Buiten op het land, maar ook diverse andere klussen.

Werken op het land

Buiten op het land komen alle voorkomende tuinwerkzaamheden aan bod. Zoals: zaaien, verspenen, planten, wieden, oogsten en bemesten. Je werkt samen met andere vrijwilligers op het land, in je eigen tempo en naar eigen vermogen.

Er is een coördinator die vertelt wat je kunt doen, maar er is ook ruimte voor je eigen ideeën.

Ondersteunende werkzaamheden

Is werken op het land te zwaar voor je? Of heb je andere kwaliteiten die je in wilt zetten? We zoeken ook vrijwilligers voor lichtere, ondersteunende werkzaamheden. Zoals het verzorgen van de koffiepauze, het netjes houden van de keet, de ontvangst van gasten, het verzorgen van catering bij activiteiten etcetera.

In de periode maart tot en met september kun je als vrijwilligers helpen bij de verkoop van kiemplantjes en groenten.

Andere klussen

Andere klussen zijn er ook. Zoals het herstellen van tuingereedschap of het technisch onderhoud van ons onderkomen.

Ook voor het bijhouden van de administratie, de organisatie van communicatie en promotie-activiteiten en voor het uitvoeren van coördinerende werkzaamheden zijn altijd handen nodig.

Werkmomenten

Er zijn werkmomenten op maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Elk werkmoment en groep heeft zijn eigen karakter:

Op maandag werken we op het land. Sinds 2018 oogsten we op maandag ook voor de Voedselbank. De groenten gaan naar het centraal uitgiftepunt in Arnhem-Zuid.

Op dinsdagmiddag is de zaaigroep actief. Echt iets voor mensen die graag geduldig en nauwkeurig werken. De coördinator weet wat er op het zaaiplan staat. We persen ook eigen zaaipotjes. Zo hebben we steeds voldoende nieuwe plantjes. 

Op woensdag werken we op het land. In het oogstseizoen oogsten we ook voor Voedselbank Arnhem. Een busje van de Voedselbank haalt de kratten met verse groenten op en brengt ze naar het distributiecentrum van de Voedselbank in Arnhem-Noord.
Verder is het de dag waarop we gereedschap onderhouden, klussen aan het onderkomen verrichten en nieuwe plannen uitvoeren.

Op vrijdag krijgen de kruidenbakken en het fruit de nodige aandacht, maar werken we ook op de rest van het terrein. Planten en wieden zijn werkzaamheden die meestal een groot deel van deze ochtend innemen.

De permacultuurgroep onderhoudt de permacultuurtuin: een apart onderdeel van ons land. Hier vind je een combinatie van eetbare en niet-eetbare gewassen, vaste planten en eenjarigen, struiken, kruiden en bloemen. Deze staan niet in rijtjes, maar door elkaar heen. Zo boots je zoveel mogelijk een natuurlijk ecosysteem na. Om een permacultuur-tuin goed te onderhouden heb je plantenkennis nodig en moet je goed kunnen observeren. Vind je het leuk om meer te leren over permacultuur en wil je hier actief mee aan de slag? Dan is de permacultuurgroep misschien wel wat voor jou. Neem contact op met Theo Jansen via slbmooieweg@gmail.com

Ook op zaterdag werken we op het land. We planten en wieden we veel, maar er is ook ruimte voor experimenten. Op kleine stukjes grond kweken we minder bekende groenten. Ook proberen we aanpassing op de teelt uit.

Overige vrijwilligersactiviteiten

Buiten de vaste werkmomenten zijn er ook andere vrijwilligerswerkzaamheden en activiteiten waar je aan mee kunt doen.

Verkoopgroep

In de maanden juni t/m september organiseren we om de twee weken een zelf-oogst zaterdag op ons terrein. Klanten zijn dan welkom om op ons land zelf verse groenten te oogsten, tegen een klein bedrag. Een verkoopteam van vrijwilligers organiseert de verkoop tijdens deze momenten. Ben je klantvriendelijk en vind je het leuk om met mensen om te gaan en producten te verkopen? Of houd je van rekenen en beheer je graag de kassa? Dan is de verkoopgroep misschien wel wat voor jou.

Meer informatie: slbmooieweg@gmail.com

Imkergroep

Op ons terrein bevindt zich ook een bijenstal met bijenkasten. De bijen bestuiven onze gewassen en produceren honing. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de Stadslandbouw.

Een Imkergroep met momenteel 5 leden draagt zorg voor de bijenvolken. Heb je ervaring als imker, of lijkt het je leuk om het imkervak te leren? Dan is de imkergroep misschien wel wat voor jou. De imkergroep komt onregelmatig bij elkaar om in de bijenstal aan het werk te gaan. Ze oogsten jaarlijks ook een deel van de honing en verkopen die tijdens activiteiten.

Meer informatie: slbmooieweg@gmail.com

PR en activiteitengroep

De pr en activiteiten groep zorgt voor de promotie van Stadslandbouw Mooieweg en organiseert activiteiten zoals open dagen en activiteiten voor kinderen en donateurs. De groep werkt op basis van een jaarplanning en komt een paar keer per jaar bijeen.

Vind je het leuk om stukjes te schrijven, posters te maken of te fotograferen? Heb je organisatietalent of verstand van social media? Vind je het leuk om Stadslandbouw Mooieweg nog meer op de kaart te zetten of zelf activiteiten te verzinnen en uit te voeren? Wees dan welkom bij de pr en activiteitengroep. We hebben altijd wel vrijwilligers nodig. Meer informatie bij Gytha van der Veer, slbmooieweg@gmail.com

Gezellige activiteiten

Regelmatig organiseren we samen gezellige activiteiten, zoals een filmavond, gezamenlijke lunch of een excursie. Elke zomer organiseren we een vrijwilligersuitje naar een groene bestemming in de buurt.

Ook hebben we een Whatsapp groep waarin we nieuwtjes delen. We organiseren bijeenkomsten waar je als vrijwilliger je eigen ideeën kwijt kunt. Meedoen aan gezellige activiteiten kan, maar hoeft niet.

Wil je meedoen?

Kom gewoon eens langs op een van onze werkochtenden:

Maandag 9:00 – 12:00 uur
Dinsdag 9:00 – 12:00 uur
Dinsdag 13:00 – 16:00 uur (zaaigroep)
Woensdag 9:00 – 12:00 uur
Vrijdag 9:00 – 12:00 uur
Vrijdag 13:30 – 16:00 uur (permacultuur groep)
Zaterdag 9:00 – 12:00 uur

Draai een keer vrijblijvend mee en ervaar of het wat voor je is.

Wil je meer informatie?

Bel met Tom de Koning, tel. 06-14929226 of stuur een mail naar slbmooieweg@gmail.com