Wil je als vrijwilliger meewerken? Werken bij Stadslandbouw Mooieweg is ontspannend, gezellig en geeft voldoening.
Werken samen met anderen
Als vrijwilliger werk je samen met anderen aan een goed doel: gezond eten voor Voedselbank Arnhem. Lekker buiten op het land. Of binnen klussen, dat kan ook. Iedereen kan meedoen, ervaring is niet nodig.
Na het werk mag je ook altijd wat groenten voor jezelf oogsten en meenemen. Als dank voor je inzet en vers van het land!
Stadslandbouw Mooieweg draait 100% op vrijwilligers. Onze groep vrijwilligers is erg divers, net als de werkzaamheden. Zelfs de jongsten plukken, zaaien en poten mee. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.
Hoe het werkt
- Je kunt meewerken tijdens werkmomenten op maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag. (zie tijden hieronder)
- Je kunt kiezen op welke dag je mee wilt werken. Op meerdere dagen mag ook.
- Je bepaalt zelf welke activiteiten bij je passen en hoeveel tijd je daaraan besteedt.
- Ervaring is niet nodig. Er is een coördinator die vertelt wat je kunt doen, maar er is ook ruimte voor je eigen ideeën.
- Je kunt meewerken op het land, maar er zijn ook andere klussen. Zoals technisch onderhoud, zaaiwerkzaamheden, catering, administratie, coördinatie, pr werkzaamheden etcetera
- Tussen het werk door houden we samen koffiepauze.
- Na afloop mag je je eigen groenten, kruiden en fruit oogsten en meenemen.
- Kun je een keer niet? Geen probleem, je zit nergens aan vast!
De werkmomenten zijn:
maandagochtend 9:00 – 12:00 uur (teelt en klusgroep)
maandagmiddag 13:00 – 16:00 uur (bloemengroep)
dinsdagochtend 9:00 – 12:00 uur (teelt)
dinsdagmiddag 13.00 – 16.00 uur (zaaigroep)
woensdagochtend 9:00 – 12:00 uur (teelt)
donderdagochtend 9:00 – 12:00 uur (teelt en klusgroep)
vrijdagochtend 9:00 – 12:00 uur (teelt)
vrijdagochtend 9:00 – 12:00 uur (bloemengroep)
vrijdagmiddag 13:30 – 16:00 uur (permacultuur groep)
zaterdag ochtend 9:00 – 12:00 uur (teelt en tropische groep)
Tussendoor houden we samen koffiepauze. In de winterperiode (december en januari) starten we een uurtje later en zijn de werkochtenden van 10:00 tot 12:00 uur.
Wat is er te doen?
Er zijn verschillende soorten werkzaamheden. Buiten op het land, maar ook diverse andere klussen.
Werken op het land
Buiten op het land komen alle voorkomende tuinwerkzaamheden aan bod. Zoals: zaaien, verspenen, planten, wieden, oogsten en bemesten. Je werkt samen met andere vrijwilligers op het land, in je eigen tempo en naar eigen vermogen.
Er is een coördinator die vertelt wat je kunt doen, maar er is ook ruimte voor je eigen ideeën.
Ondersteunende werkzaamheden
Is werken op het land te zwaar voor je? Of heb je andere kwaliteiten die je in wilt zetten? We zoeken ook vrijwilligers voor lichtere, ondersteunende werkzaamheden. Zoals het verzorgen van de koffiepauze, het netjes houden van de keet, de ontvangst van gasten, het verzorgen van catering bij activiteiten etcetera.
In de periode maart tot en met september kun je als vrijwilligers helpen bij de verkoop van kiemplantjes en groenten.
Andere klussen
Andere klussen zijn er ook. Zoals het herstellen van tuingereedschap of het technisch onderhoud van ons onderkomen.
In de maanden juni t/m september ontfermt de verkoopgroep zich over de organisatie van de zelfoogst zaterdagen.
Ook voor het bijhouden van de administratie, de organisatie van communicatie en promotie activiteiten en voor het uitvoeren van coördinerende werkzaamheden zijn altijd handen nodig.
Werkmomenten
Er zijn werkmomenten van maandag tot en met zaterdag. Elk werkmoment en groep heeft zijn eigen karakter:
Maandagochtend (teelt en klusgroep)
Op maandag werken we op het land en oogsten we ook voor de Voedselbank. De groenten gaan naar het centraal uitgiftepunt in Arnhem-Zuid.
Daarnaast is de klusgroep actief. Zij pakken technische klussen aan en voeren praktisch onderhoud uit. Zoals bijvoorbeeld de reparatie van gereedschap en onderhoud aan onze keet en besproeiing systeem.
Maandagmiddag (Bloemengroep)
De bloemengroep teelt onbespoten bloemen voor verkoop in het bloemenstalletje aan de straat, tijdens de zelfplukzaterdagen en tijdens de werkmomenten op vrijdagochtend van 10:00-11:30u. Dit uiteraard alleen tijdens het bloemenseizoen in de maanden juni t/m september. In de zomer worden op de dinsdagochtend en vrijdagochtend boeketten in het stalletje gezet voor zelfbedieningsverkoop. Met deze verkoop bieden we een duurzaam alternatief voor de veelal bespoten boeketten die commercieel verkrijgbaar zijn, en met de opbrengst ondersteunen we de Standslandbouw. Bovendien zorgen de bloemen voor voedsel voor insecten.
Dinsdagochtend (teelt)
Op dinsdagochtend werken we op het land en voeren alle voorkomende tuinwerkzaamheden uit. Van wieden tot planten, bemesten en zaaien.
Dinsdagmiddag (zaaigroep)
Op dinsdagmiddag is de zaaigroep actief. Echt iets voor mensen die graag geduldig en nauwkeurig werken. De coördinator weet wat er op het zaaiplan staat. We persen ook eigen zaaipotjes. Zo hebben we steeds voldoende nieuwe plantjes.
Woensdagochtend (teelt en kruiden)
Op woensdagochtend krijgen de kruidenbakken de nodige aandacht. Daarnaast werken we op het land en oogsten we voor de Voedselbank. De groenten gaan naar het distributiecentrum van de Voedselbank in Arnhem-Noord en worden van daaruit verspreid aan de klanten van de Voedselbank in en om Arnhem.
Donderdagochtend (teelt en klusgroep)
Op donderdagochtend werken we op het land en voeren alle voorkomende tuinwerkzaamheden uit. Van wieden tot planten, bemesten en zaaien.
Daarnaast is de klusgroep actief. Zij pakken technische klussen aan en voeren praktisch onderhoud uit. Zoals bijvoorbeeld de reparatie van gereedschap en onderhoud aan onze keet en besproeiing systeem.
Vrijdagochtend (teelt en bloemengroep)
Op vrijdagochtend werken we op het land en voeren alle voorkomende tuinwerkzaamheden uit. Van wieden tot planten, bemesten en zaaien.
Ook is de bloemengroep actief op vrijdagmiddag. De bloemengroep teelt onbespoten bloemen voor verkoop in het bloemenstalletje aan de straat, tijdens de zelfplukzaterdagen en tijdens de werkmomenten op vrijdagochtend van 10:00-11:30u. Dit uiteraard alleen tijdens het bloemenseizoen in de maanden juni t/m september. In de zomer worden op de dinsdagochtend en vrijdagochtend boeketten in het stalletje gezet voor zelfbedieningsverkoop. Met deze verkoop bieden we een duurzaam alternatief voor de veelal bespoten boeketten die commercieel verkrijgbaar zijn, en met de opbrengst ondersteunen we de Standslandbouw. Bovendien zorgen de bloemen voor voedsel voor insecten.
Vrijdagmiddag (permacultuurgroep)
De permacultuurgroep onderhoudt de permacultuurtuin: een apart onderdeel van ons land. Hier vind je een combinatie van eetbare en niet-eetbare gewassen, vaste planten en eenjarigen, struiken, kruiden en bloemen. Deze staan niet in rijtjes, maar door elkaar heen. Zo boots je zoveel mogelijk een natuurlijk ecosysteem na. Om een permacultuur-tuin goed te onderhouden heb je plantenkennis nodig en moet je goed kunnen observeren. Vind je het leuk om meer te leren over permacultuur en wil je hier actief mee aan de slag? Dan is de permacultuurgroep misschien wel wat voor jou.
Zaterdagochtend (teelt en tropische groep)
Ook op zaterdag werken we op het land en voeren alle voorkomende tuinwerkzaamheden uit. Van wieden tot planten, bemesten en zaaien.
Daarnaast is de tropische groep actief. Zij beheren de tropische kas op ons terrein en kweken tropische groenten zoals tayer, kousenband, sopropo (bittermeloen) en ook andere tropische groenten, voornamelijk met Surinaamse roots.
Overige vrijwilligersactiviteiten
Buiten de vaste werkmomenten zijn er ook andere vrijwilligerswerkzaamheden en activiteiten waar je aan mee kunt doen.
Verkoopgroep
In de maanden juni t/m september organiseren we om de twee weken een zelfoogst zaterdag op ons terrein. Klanten zijn dan welkom om op ons land zelf verse groenten te oogsten, tegen een klein bedrag. Een verkoopteam van vrijwilligers organiseert de verkoop tijdens deze momenten. Ben je klantvriendelijk en vind je het leuk om met mensen om te gaan en producten te verkopen? Of houd je van rekenen en beheer je graag de kassa? Dan is de verkoopgroep misschien wel wat voor jou.
Meer informatie: info@stadslandbouwmooieweg.nl
Imkergroep
Op ons terrein bevindt zich ook een bijenstal met bijenkasten. De bijen bestuiven onze gewassen en produceren honing. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de Stadslandbouw.
Een Imkergroep met momenteel 5 leden draagt zorg voor de bijenvolken. Heb je ervaring als imker, of lijkt het je leuk om het imkervak te leren? Dan is de imkergroep misschien wel wat voor jou. De imkergroep komt onregelmatig bij elkaar om in de bijenstal aan het werk te gaan. Ze oogsten jaarlijks ook een deel van de honing en verkopen die tijdens activiteiten.
Meer informatie: info@stadslandbouwmooieweg.nl
PR en activiteitengroep
De pr en activiteiten groep zorgt voor de promotie van Stadslandbouw Mooieweg en organiseert activiteiten zoals open dagen en activiteiten voor kinderen en donateurs. De groep werkt op basis van een jaarplanning en komt een paar keer per jaar bijeen.
Vind je het leuk om stukjes te schrijven, posters te maken of te fotograferen? Heb je organisatietalent of verstand van social media? Vind je het leuk om Stadslandbouw Mooieweg nog meer op de kaart te zetten of zelf activiteiten te verzinnen en uit te voeren? Wees dan welkom bij de pr en activiteitengroep. We hebben altijd wel vrijwilligers nodig. Meer informatie bij Gytha van der Veer, info@stadslandbouwmooieweg.nl
Gezellige activiteiten
Regelmatig organiseren we samen gezellige activiteiten, zoals een filmavond, gezamenlijke lunch of een excursie. Elke zomer organiseren we een vrijwilligersuitje naar een groene bestemming in de buurt.
Ook hebben we een Whatsapp groep waarin we nieuwtjes delen. We organiseren bijeenkomsten waar je als vrijwilliger je eigen ideeën kwijt kunt. Meedoen aan gezellige activiteiten kan, maar hoeft niet.
Vertrouwenspersoon
De Stadslandbouw heeft een vertrouwenspersoon, waar jij als vrijwilliger terecht kunt met persoonlijke vragen, (psychische) klachten of zaken die je eens vertrouwelijk met iemand wilt bespreken. Hiervoor kun je contact opnemen met Wim Palstra via w.palstra@outlook.com. Wim is zelf ook vrijwilliger bij Stadslandbouw Mooieweg. Alle gesprekken met hem zijn vertrouwelijk en hierover wordt niets gedeeld met anderen, tenzij jij dit zelf wilt.
Wil je meedoen?
Neem contact met ons op als je interesse hebt in vrijwilligerswerk. Dat kan via info@stadslandbouwmooieweg.nl of via de aanmeldknop hieronder.
Je kunt altijd een keertje vrijblijvend meedraaien om te ervaren of het wat voor je is.
Wil je meer informatie?
Bel met Willy Knelissen, tel. 06-54715126 of stuur een mail naar info@stadslandbouwmooieweg.nl