Rijkerswoerd wordt groener…

Meer groen in de wijk Rijkerswoerd. Dat was het doel in het kader van de Stadslandbouw Doet actie op 13 en 14 maart j.l. Vrijwilligers van de Stadslandbouw namen daartoe het voortouw en realiseerden een eerste vergroeningsprojectje aan de Count Basiehof. 

Onder het motto ‘stenen eruit, groen erin’ werden vrijdag een paar honderd klinkers verwijderd samen met het nodige zand op een plaats waar eerste een brede stoep was. Op zaterdag kregen lavendel, duizendblad, zwarte toorts, aardbeien, rode bes, en kruiden als oregano en bieslook samen met 25 andere planten een plek in het met zwarte grond en compost verrijkte perkje. In het midden kwamen een peren-, vijgen- en appelboompje.

Helaas was het niet mogelijk de bewoners erin te betrekken vanwege het coronavirus. Om die reden was de landelijke actie NLdoet ook afgelast. Onze eigen vrijwilligers gingen in een klein groepje en met de nodige voorzichtigheid aan de slag.
Om 11.00 uur volgde een plechtig moment: het ‘mooiste tuintje’ van Rijkerswoerd werd door de voorzitter van de Stadslandbouw, Lea Manders, overgedragen aan naaste bewoner Patricia Tinnenbroek. Zij mag voortaan zorg dragen voor goed onderhoud.  Het begin is er, maar wordt voortgezet.

Stadslandbouw beperkt geopend wegens Coronavirus

Vanwege het coronavirus is Stadslandbouw Mooieweg beperkt geopend. In elk geval tot en met 28 april, wanneer er meer duidelijkheid komt over het vervolg van de landelijke coronamaatregelen. Om de productie voor de Voedselbank veilig te stellen werken we wel door, maar in zo klein mogelijke groepjes en volgens de voorschriften van het RIVM. 
Op deze manier hopen we dit jaar wel groenten te kunnen leveren, maar op een veilige manier. Want de veiligheid en de gezondheid van alle vrijwilligers en iedereen in hun omgeving staan uiteraard voorop.

Omdat het coronavirus zeer besmettelijk is, houden we voldoende afstand van elkaar en zorgen we voor een optimale hygiëne. Dit zijn de regels voor het werken bij de Stadslandbouw tijdens de corona-crisis. Per werkmoment is er een coördinator die toeziet op de naleving van deze regels. Het bestuur overlegt regelmatig met alle coördinatoren over de actuele situatie en besluit indien nodig tot aanscherping of aanpassing van de werkwijze.

  • We werken in kleine groepjes met maximaal 6 vrijwilligers en houden minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.
  • De samenstelling van deze groepen houden we gelijk. Vrijwilligers wisselen niet tussen groepjes om het risico op besmetting te verkleinen.
  • Vrijwilligers nemen de richtlijnen van het RIVM in acht:
    • Zeer regelmatig handen wassen
    • Geen handen schudden
    • Hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog
    • Gebruik van papieren zakdoekjes
  • Vrijwilligers werken met eigen handschoenen
  • Wc’s worden dagelijks schoongemaakt
  • De keuken wordt niet gebruikt voor bereiding van eten of drinken. Vrijwilligers nemen hun eigen drank en snack mee
  • Tijdens de pauzemomenten in de keet houden we een lege stoel tussen twee vrijwilligers
  • Vrijwilligers mogen niet komen werken als ze verkoudheidsklachten hebben, als ze een zwakke gezondheid hebben of in fysiek contact zijn geweest met iemand die mogelijk het coronavirus heeft of heeft gehad.

Heb je vragen? mail naar slbmooieweg@gmail.com

Doorwerken in kleine groepen

Om de productie voor de Voedselbank veilig te stellen willen we doorwerken zolang dat kan en mag. Maar wel binnen de grenzen en richtlijnen die de overheid stelt. Dus de hygiënevoorschriften van het RIVM strikt volgend.

  • We werken in kleine groepen tot maximaal 6 vrijwilligers, op 1,5 meter afstand van elkaar.
  • We organiseren meerdere werkmomenten, in de ochtend en in de middag. Zo kunnen we het werk verdelen en krijgen meerdere vrijwilligers de kans om te helpen.
  • De samenstelling van deze groepen houden we zoveel mogelijk gelijk. Want als mensen gaan wisselen tussen groepjes wordt het risico op besmetting groter.  
  • Er zijn duidelijke richtlijnen waar iedereen zich tijdens het werk aan moet houden. Dat zijn de hygiënevoorschriften van het RIVM aangevuld met richtlijnen specifiek voor de Stadslandbouw. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van eigen persoonlijke handschoenen, je eigen eten en drinken meenemen en min. 1 stoel tussen jou en je mede-vrijwilligers als je pauzeert in de keet. 
  • Per groepje is er 1 coördinator die de werkzaamheden aanstuurt en die instructies krijgt over wat er gedaan moet worden
  • Na afloop schrijft deze coördinator op de flap in de keet wat er gedaan is. Zo houden we overzicht op de werkzaamheden.
  • Los van de werkmomenten op het veld zijn er ook een paar andere taken die door vaste vrijwilligers worden gedaan op andere momenten. Zoals het voeren van onze kat Shadow, technische klussen en water geven aan kiemplantjes.