Sociaal Jaarverslag

Sociaal Jaarverslag Stadslandbouw Mooieweg 2018

Sociaal Jaarverslag 2018

2018 was weer een jaar met veel activiteiten, een bijzonder voorjaar-zomer-en-najaar en volop nieuwe plannen.

 • Met NL-Doet (30 vrijwilligers, met name extern) in maart werd het project ENTREE zo ongeveer afgerond. Met de keet en het terrein op orde konden wij het nieuwe oogstjaar in. Het wachten was op de groei van gras, bloemen en het uitlopen van de bomen en struiken. De Permacultuur tuin was al in het voorjaar een pareltje op het complex. De nieuw aangelegde vijver kreeg al jonge eendjes op bezoek.
 • Op 21 april hielden wij weer een OPEN DAG met als speciale activiteit: Zaadbommetjes maken. Buurtbewoners, van dichtbij en verder weg, kwamen een kijkje nemen en waren onder de indruk van ons complex.
  • Onze oproep om namen te verzinnen voor de drie eerstgeboren lammetjes van de Dutchmoor schapen op ons terrein leverde meer dan 60 reacties op.
  • Jeanette Oppedijk-van Veen en Adam Chapman van Tuinderij De Mijmering, zijn dit jaar begonnen met de teelt van biologische groenten voor pakketverkoop. Hun terrein bevindt zich naast de schapenwei. Na een goede start dit jaar gaan ze uitbreiden.
  • Als slot van project ENTREE werd ook een nieuw informatiebord geplaatst.
  • De vacatures voor tweede algemeen coördinator en keetbeheerder zijn opgelost.
 • Eind juni zijn we met onze twee-wekelijkse “zelf-oogst zaterdagen” gestart. Het resultaat mocht er wezen: ruim € 1500,- aan extra inkomsten en veel blije mensen met verse, gezonde, biologische groente uit hun eigen wijk.
 • In augustus kregen we het ANBI keurmerk voor goede doelen. Een mooie reden om donateurs te gaan werven. In korte tijd werden we beloond met meer dan
  € 2000,- Een heel feestelijke Donateurslunch in oktober zette daar een uitroepteken bij!
 • Met zijn allen op stap is langzamerhand een vast gegeven. Dit jaar was historische tuin De Warmoes in Lent de bestemming van ons zomerse uitje
 • Het aantal vrijwilligers is nu stabiel boven de 50. Heel blij zijn wij met de mensen van de AZC’s aan de Groningersingel en de Elderhoeve. Niet allen vanwege hun harde werk maar ook om hun bijzonder smakelijke bijdrage bij bijeenkomsten.
 • Ook dit jaar weer een enthousiast bezoek van de Universiteit uit Wageningen en diverse schoolstages: leerlingen van scholen uit de buurt werkten een ochtend mee.
 • In mei ging op vrijdagavond het maandelijkse Permacultuur-café van start. Dat leverde bezoeken aan permacultuur tuinderijen op en een voorstel voor een verbeterde teelt aanpak op het land.

De Stadslandbouw

Het afgelopen groeiseizoen was ook voor ons wennen en inspelen op onverwacht hoge temperaturen en vooral droogte. Gelukkig waren binnen het Project Entree ook onze besproeiings mogelijkheden fors uitgebreid. Mede daardoor kunnen we terugkijken op een bijzonder goed oogstjaar. Natuurlijk bracht het ook verrassingen met zich mee: zaad wat niet meer ontkiemde, planten die ineens heel anders groeiden, sneller of juist niet. De Voedselbank kwam langzamerhand om in de courgettes! Een leveringsoverzicht vindt u onderaan. De permacultuurtuin wordt geroemd om zijn kleurige en vrolijke uitstraling en de grote diversiteit aan planten. Onze bloemenweide is wel groen, maar door de droogte niet zo kleurig geworden als verwacht. Pas in het najaar kwam de bloemenpracht op gang.

De tunnelkas heeft dit jaar voor het laatst zijn diensten bewezen en is ondertussen vervangen door twee nieuwe. Samen met de “lammer” kas hebben de kassen een heel behoorlijke oogst tomaten en aubergines gerealiseerd. Het kleinfruit had erg te lijden onder de droogte en vraagt om meer aandacht volgend seizoen.

Project Biodiversiteit. Door de droge en warme zomer ontstond de behoefte om te kijken naar een duurzamere manier van telen. Het fruitgedeelte vraagt ook om een verbeterde structuur en de bijenkas functioneerde niet naar ons zin. Vanuit het permacultuur café kwam een voorzet voor een andere aanpak, gebaseerd op permacultuur principes als permanente bodembescherming en -bedekking en combinatieteelt.

Dat heeft geleid tot een nieuw project Biodiversiteit voor deze winter.

Rond het terrein komen windsingels met struiken, op het akkergedeelte kleine boomgroepen. De nieuwe bijenkas komt in de windsingel met bijbehorende bloemenstroken. Dit alles om verschraling van de grond door wind en zon tegen te gaan. Daarnaast wordt ingezet op een teeltmethode met veel combinatie-teelt. Zo zullen bv de slaplanten verspreid tussen andere gewassen te vinden zijn.

Het fruitgedeelte wordt deze winter deels opgeschoond en uitgebreid met stroken voor bessen en klein fruit. We hopen ook de bomenrij langs de verharde weg verder door te kunnen zetten. Ondertussen is een derde van het benodigde bedrag door programma Burgerkracht van de gemeente Arnhem verzekerd. We kunnen aan de slag!

Scroll to top