Nieuwsbrief Stadslandbouw Mooieweg Sept.2020

Nieuwsbrief Stadslandbouw Mooieweg Sept.2020

Beste vrijwilligers, donateurs en belangstellenden van Stadslandbouw Mooieweg,

We gaan richting najaar en dat is te merken aan blad dat voorzichtig begint te kleuren, ochtendmist en volop oogstbare groenten op het land. Op 3 oktober houden we onze halfjaarlijkse open dag. Kom langs en bekijk alles met eigen ogen. Verderop in deze nieuwsbrief lees je meer over het programma. 

Van het land
Het is ongekend hoeveel gewassen we op het land hebben. Momenteel met name: tal van bloemen, courgette, aardappel, snijbiet, andijvie, diverse sla soorten, rode kool, spitskool, paksoy, en de eerste boerenkool en palmkool. Courgettes en pompoenen vallen dit jaar wat uit de toon, ze zijn er wel maar mondjesmaat. Oogsten van de vroege aardappelen is al enige tijd achter de rug, nu oogsten we de late, rode, aardappels (Alouette). Eind september komen de pompoenen in beeld, lopen de bladgewassen nog even door en komen er nog meer koolsoorten beschikbaar.

We krijgen steeds beter grip op het ‘productielijntje’ van zaaien, uitplanten, onderhouden en oogsten. Super om te zien! Een tegenvaller is de phytoftera in de tomatenkassen. Hopelijk kan een groot deel van de planten dat toch doorstaan. Mogelijk moeten we in de toekomst zorgen voor beter resistente gewassen in combinatie met gerichter water geven (niet te veel en vroeger op de dag). Een voordeel is dat we in de tunnelkassen snel met bladgewassen kunnen starten.

Oogst voor de Voedselbank
De leveringen voor de voedselbank gaan gestaag door. Dit jaar opvallend veel bladgroente en opvallend weinig courgettes. Er komen nog wel twee maanden om te leveren aan.

Curieus
Deze appel schiet al in bloei terwijl de vruchten er nog in zitten. Wat een verrassing! Het vermoeden is dat dit een reactie op de droogte is. Beplanting kan hierdoor soms een ‘noodreactie’ geven. Er wordt dan extra zaad aangemaakt om het overleven van de soort te waarborgen.

Open dag 3 oktober
Op zaterdag 3 oktober organiseren we van 11:00 – 15:00 uur weer onze halfjaarlijkse open dag. Dat doen we ook dit keer weer samen met onze buren van Tuinderij de Mijmering, Dutchmoors Schapen en de Zorgtuin. Vanwege corona kiezen dit jaar voor een wat beperktere opzet. Dus geen activiteiten waarbij er risico ontstaat dat mensen snel op een kluitje bij elkaar staan (zoals workshops), maar wel: rondleidingen in kleine groepjes, zelf-oogst en verkoop van eigen honing door de imkergroep. Er zijn ook rondleidingen bij de Mijmering, Zorgtuin en Dutchmoors. En de Mijmering verkoopt speciaal op deze dag smaakvolle en kleurrijke pompoenen en troebel appel-perensap van onbespoten hoogstamfruit uit Groessen. Wees welkom aan de Mooieweg!  

Aanmelden kan alvast via dit formulier. Dat geeft ons van tevoren een indruk hoe druk het wordt, zodat we daar op voor kunnen bereiden. In verband met corona is dat wel zo prettig. Maar je bent ook welkom zonder aanmelding hoor! Meer informatie vind je op www.stadslandbouwmooieweg.nl/opendag

Groentepakketten voor donateurs
Een speciaal welkom geldt tijdens de open dag voor onze donateurs. Zoals gebruikelijk kun je als donateur op die dag ook je groentepakket op komen halen, als dank voor je donatie. Je krijgt hiervoor nog een persoonlijk bericht via de mail. Wil je liever op een andere dag je pakket ophalen? Je kunt dat aangeven in reactie op de mail, dan zetten we een pakket voor je klaar!

Nog geen donateur, maar lijkt zo’n lekker groentepakket je wel wat en wil je onze stichting steunen? Meld je dan aan als donateur via onze website. Vanaf 10,- euro per jaar ben je al donateur.

Overige activiteiten
Zelfoogst zaterdagen
De laatste twee zelf-oogst zaterdagen van dit jaar zijn op zaterdag 19 sept 13:00 – 15:00 en op zaterdag 3 oktober 11:00 – 15:00 uur: langer vanwege de open dag. Aanmelding vooraf is prettig (vanwege corona richtlijnen) en kan door een mailtje te sturen aan zelfoogstSLB@gmail.com. Maar je kunt je ook ter plekke aanmelden. Alleen met pin betalen!
Groenmarkt Sonsbeek

Op zondag 27 september doen we mee aan de Groenmarkt op de Molenplaats in het Sonsbeekpark, van 11:00 – 16:00 uur. Op de markt vind je kramen vol groene inspiratie en tuinbenodigdheden. Maak kennis met Arnhemse stadslandbouw initiatieven en hun oogst. Arnhem tuiniert geeft tuinadvies en S-kwadraat, winnaar Duurzaamste hovenier 2019, geeft lezingen over duurzaam tuinieren en snoeien. Er zijn onder andere biologisch gekweekte groenten, bloembollen, fruitbomen en aardbeienplanten te koop. Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Het hele programma vind je op de website van groenarnhem

We hopen je binnenkort te mogen begroeten bij een van onze activiteiten, of gewoon zomaar op ons terrein. Als het hek open staat ben je welkom.  

Met hartelijke groeten, namens iedereen bij Stadslandbouw Mooieweg