Nieuwsbrief December 2020

Nieuwsbrief December 2020

Beste vrijwilligers, donateurs en belangstellenden van Stadslandbouw Mooieweg, 

In deze laatste nieuwsbrief van dit jaar lees je meer over onze activiteiten in de afgelopen periode. We wensen je alvast goede feestdagen en hopen je weer te zien in het nieuwe jaar!

Van het land

Het is inmiddels december, maar we leveren nog steeds aan de Voedselbank! Op het land staan nog oogstbare kolen, o.a. palmkool, boerenkool, spruiten. In de (onverwarmde) tunnelkassen staan o.a. andijvie, mosterdblad, spinazie er nog fris en groen bij. Na de zomer kregen we de onkruiddruk op het land langzaamaan onder controle. Vanaf eind september zijn we in de koude kassen de tomaten gaan opruimen en hebben de kassen geschikt gemaakt voor de winterteelt. Vanaf eind november zijn ook weer winterklussen opgepakt waaronder het op orde brengen van de keet, de fruitstroken en de bemesting voor komend jaar. Begin december deden we onze laatste levering van dit jaar aan de Voedselbank. Ons ideaal om zoveel mogelijk jaarrond aan de Voedselbank te leveren, kunnen we bijna waarmaken!

Kerstpakketten actie

Onze vrijwilligers zamelden zelf spullen in voor de Arnhemse actie “Kerstpakketten 026”. Deze groep deelt kerstpakketten uit aan mensen die op of onder de minima grens zitten. Inmiddels hebben onze vrijwilligers 4 grote dozen gevuld met o.a. etenswaren, diervoeding, persoonlijke verzorgingsproducten etcetera. Aankomende week leveren we nog verse boerenkool, andijvie en aardappels voor stamppot pakketten die ook door Kerstpakketten 026 worden uitgereikt. Zelf doneren? Kijk op de Facebookpagina van Kerstpakketten 026   

Experimenten

De zaterdaggroep beheert het zogenaamde experimentstuk achteraan op ons terrein en teelt daar wat onbekendere groenten en rassen. De groep experimenteert ook met het winnen van eigen zaden, die ze zelf drogen en sommige ook fermenteren. Fermenteren van zaden wordt gedaan om het spijsverteringsproces in de darmen na te bootsen. Sommige zaden ontkiemen daarna beter.

De gewonnen zaden kunnen we volgend jaar mooi gebruiken en een deel wordt op kleine schaal verkocht. Ook experimenteert de zaterdaggroep met straatverkoop van groenten aan het hek. In de afgelopen weken boden zij aardperen en rammenas te koop aan. Betalen kon door middel van een QR code.

De aardperen en kolen vonden gretig aftrek en waren snel weg.  

Korte terugblik op 2020

In januari publiceren we ons jaarverslag, met daarin alle feiten en cijfers over het jaar 2020. Hier alvast een korte terugblik:  

Opbrengsten 2020

Er zijn dit jaar opvallende verschillen met andere jaren. We hebben echt veel bladgroente kunnen leveren, zo’n 30% meer dan ooit te voren. Een betere opzet voor de besproeiing zal daar zeker bij geholpen hebben. Ook bij de kolen springen de palm en boerenkool er beter uit dan ooit. Door meer aandacht aan knolgewassen hebben we dit jaar ook knol en bleekselderij kunnen leveren. Gewoontjes ging het bij de uien, aardappels en de overige koolsoorten. Dan waren er de producten die echt heel erg tegenvielen: de boontjes, de pompoenen en courgettes. Dat gaan we volgend jaar anders doen. Al met al is er aan de Voedselbank in maart, april en mei een paar keer per maand geleverd. Vanaf juni tot en met november is dat steeds twee keer per week geweest. Een gedetailleerd overzicht komt later op de website.

Organisatie

Het donateursbestand is gestegen ten opzichte van 2019. Daar zijn we blij mee! Niet alleen met de financiële bijdragen, maar deze steun betekent ook dat we het vertrouwen van onze donateurs hebben en op de goede weg zijn. Hartelijk dank! Door een actie van een van onze vrijwilligers hebben we een forse verhoging van de eenmalige bijdragen. We gaan kijken aan welk speciaal doel we deze bijdrage kunnen besteden. Ondanks corona groeiden we dit jaar ook in ons vrijwilligersbestand.  Een twintigtal nieuwe vrijwilligers meldde zich aan. In het voorjaar besloten we om in kleinere groepen te gaan werken, maar wel op meer dagen. Dat bevalt goed! We werken nu met maximaal 7 vrijwilligers buiten op het land. Iedereen neemt eigen eten en drinken mee en de keet wordt zo weinig mogelijk gebruikt. Op die manier garanderen we de veiligheid zoveel mogelijk.    

Open dag 3 oktober

Onze open dag op 3 oktober werd goed bezocht en het weer werkte ook goed mee. We organiseerden de dag weer samen met onze buren van tuinderij de Mijmering, Dutchmoors Schapen en Zorgtuin Arnhem. Er waren rondleidingen over het terrein in kleine corona-proof groepjes. De imkergroep verkocht eigen honing. Het was tevens de laatste zelfoogst zaterdag van het seizoen én het moment waarop donateurs hun donateurspakket op konden halen.

Onderzoek PARTIGAN

Als een van de 10 groeninitiatieven in de regio Arnhem-Nijmegen doen wij mee aan het PARTIGAN onderzoeksproject (Participatie in het Groen in Arnhem en Nijmegen). Onderzoekers van de Wageningen Universiteit kwamen in oktober langs en hielden een enquête onderzoek onder onze vrijwilligers. PARTIGAN onderzoekt samen met bewoners hoe je de omgeving kunt vergroenen en het gebruik van groen kunt stimuleren. Ook onderzoekt het team het effect van groen op het welzijn en de gezondheid van deelnemers. Onlangs presenteerde het team de eerste inzichten. De onderzoekspresentatie en samenvatting van de bijeenkomst zijn te bekijken op de PARTIGAN website.

Openstaande vacatures

Momenteel hebben wij een aantal vrijwilligersvacatures open staan. Je vindt ze op de website van Vrijwilligerscentrale Arnhem. Zo zijn we op zoek naar een vrijwilliger die ons kan ondersteunen bij de uitvoering van ons Secretariaat en administratieve zaken. Daarnaast zoeken we een algemeen Coördinator voor groenteproductie en terreinbeheer.

Ook zijn we op zoek naar nieuwe bestuursleden. Lea Manders heeft, na een korte periode, het voorzitterschap over moeten dragen, omdat zij dit niet langer kon combineren met het fractievoorzitterschap van haar politieke partij. Pieter Jan Veenstra is nu ad interim voorzitter, maar we komen graag in contact met enthousiaste en bevlogen kandidaten voor de uitdagende functie van Voorzitter van ons mooie stichting. Daarnaast zijn we ook op zoek naar een Penningmeester.  

Ben je geïnteresseerd in een van deze vacatures? Of ken je iemand? We horen graag van je!

Vergroenen Rijkerswoerd

Vorig jaar hebben we met twee projecten in Rijkerswoerd geholpen met het vergroenen van de wijk. Volgend jaar willen we hier weer in ondersteunen, maar nu vooral met meedenken en ontwerpen en iets minder met fysieke acties. We houden jullie op de hoogte….

Winterstop

Van 21 december tot 4 januari houden we winterstop en is Stadslandbouw Mooieweg gesloten. Op maandag 4 januari starten we weer. Ook al zijn de omstandigheden dit jaar anders dan anders, we wensen je alvast hele goede feestdagen met veel warmte en geborgenheid. We hopen je weer te mogen begroeten in het nieuwe jaar. Als het hek open staat ben je welkom op ons terrein!

 
Met hartelijke groeten, namens iedereen bij Stadslandbouw Mooieweg