Terugblik lesproject ‘Mooi Voedsel Natuurlijk’

Terugblik lesproject ‘Mooi Voedsel Natuurlijk’

In april 2021 startten we samen met het Natuurcentrum, basisschool de Horizon en Voedselbank Arnhem het lesproject ‘Mooi Voedsel Natuurlijk’. In een serie van 5 lessen ervaarden kinderen van groep 5 en 6 wat het is om je eigen groente te telen, te onderhouden en er zelf mee te koken. De kinderen kwamen langs op ons terrein en gingen met onze vrijwilligers aan de slag.  Onze vrijwilliger Michaël Bakker maakte prachtige foto’s. Hieronder vind je een terugblik op dit geslaagde project.

Les 1: kennismaking

Op 22 april was de eerste les van het lesproject. Onze vrijwilligster Claire ging langs bij de Horizon om kennis te maken met groep 5 en 6 en om meer over Stadslandbouw Mooieweg te vertellen.

Les 2: grondboren

Op 11 mei kwamen de kinderen op bezoek bij ons aan de Mooieweg voor hun 2e les. Ze gingen grondboren en ontdekten zo meer over grondsoorten, wat een gezonde bodem is, en wat de gewassen nodig hebben om te groeien. Ook plantten ze sla en kool op het land en legden ze bonen en pootten ze aardappelen. De leerlingen waren super enthousiast! Daymon vertelde na afloop: “Het voordeel van wonen op een boerderij is, je hebt altijd groente!”

Les 3: beestjes

Tijdens de derde les op 3 juni gingen de kinderen beestjes zoeken en helpen met wieden op het land. Onder andere lieveheersbeestjes, torretjes, spinnetjes, regenwormen en mieren werden gespot. Deze diertjes zijn heel goed om de bodem luchtig en gezond te houden; ze helpen bij het verbouwen van de groenten.
De kinderen zagen ook hoe de aardappelplanten die ze de vorige keer pootten inmiddels al een aardig eind waren gegroeid. Ze hielpen mee met wieden waar het nodig was. Aan het einde van de les kregen de kinderen twee kroppen sla mee. In de klas werd daar de volgende dag een lekkere salade mee gemaakt!

Les 4: de Voedselbank

Op 16 juni brachten de kinderen een bezoek aan Voedselbank Arnhem. Coördinator Joop Toeter van de Voedselbank vertelde de kinderen over voedselverspilling en armoede. Hij liet hen ook de kratten zien met sla en andijvie van de Mooieweg, die vanuit het CUP-Zuid naar de klanten van de Voedselbank gaan. De kinderen waren erg onder de indruk van de grote hoeveelheden boodschappen die anders worden weggegooid.

Les 5: oogsten en koken

De laatste les was op 1 juli bij ons aan de Mooieweg. De kinderen oogstten eerst hun eigen groenten, daarna gingen ze ermee koken. Ze maakten een kleurrijke salade met verse dressing, geurige soep en kruidenboter. Ook maakten ze verse smoothies, met de fruit-fiets! Door te fietsen persten ze hun eigen vruchtensap!!
De kinderen hebben genoten en veel geleerd. En wij ook. Het was geweldig om ze op bezoek te hebben dit voorjaar en zomer!

Lees meer

Het lesprogramma ‘Mooi Voedsel Natuurlijk’ werd ontwikkeld door Natuurcentrum Arnhem in samenwerking met Stadslandbouw Mooieweg en Voedselbank Arnhem.
Lees meer over dit project op de webpagina van Natuurcentrum Arnhem.