Stadslandbouw Mooieweg

Kennis

Informatie voor vrijwilligers

Stadslandbouw Mooieweg draait 100% op vrijwilligers. Op deze pagina vind je informatie voor jou als vrijwilliger, over het werken bij de Stadslandbouw. 

Introductiedocumenten

Nieuwe vrijwilligers ontvangen bij hun intake een informatiepakketje met drie introductiedocumenten. Hier kun je ze nog eens nalezen:

Teeltkennis

Als vrijwilliger bij Stadslandbouw Mooieweg leer je veel over het telen van verse groenten, kruiden en klein fruit.  In de praktijk, door het gewoon te doen. Daarnaast organiseren we af en toe ook teeltworkshops en trainingen voor coördinatoren en vrijwilligers, waarin je je kennis kunt verdiepen. Ook zijn er instructiefilmpjes  en een reader ontwikkeld om kennis te delen.

Instructiefilmpje water geven

Hoe geef je de kiemplantjes in de zaaikas het beste water, zodat de zaden niet ‘wegzwemmen’ en de tere kiemplantjes niet bezwijken onder een te harde straal?

 

 

 

 

 

Reader cursus biologisch tuinieren 

Hubert Bastiaens, dagcoördinator bij Stadslandbouw Mooieweg, ontwikkelde in 2021 een cursus over de biologische teelt aan de Mooieweg. De cursus is in eerste instantie bedoeld voor coördinatoren, maar is daarnaast ook open voor vrijwilligers die zich willen verdiepen in biologische landbouw.

Bij deze cursus hoort een reader met informatie over allerlei teeltaspecten, toegespitst op de specifieke situatie aan de Mooieweg. Het belang van een gezonde, voedselrijke bodem, vruchtwisseling en combinatieteelt komen hierin uitgebreid aan bod, maar ook allerlei andere onderwerpen, variërend van zaaien, uitplanten en onkruid wieden tot oogsten, bodemtypes en het bestrijden van ziekten en plagen. En van de teelt in onze kassen tot de bloemenweide en permatuin. 

De cursus en de reader werden ontwikkeld met bijdragen van Claire Hopma, Letty Groenen, Martijn van Duuren, Mirjam den Hartog, Theo Janssen en Tom de Koning.

Reader biologisch tuinieren