Nieuwe bloemenpluktuin

Nieuwe bloemenpluktuin

geschreven door Wim Palstra

In het najaar van 2021 kwam een stukje grond vrij en drie bloemliefhebbende Stadsland-bouwers waren er als de kippen bij om dit stuk te claimen voor de aanleg van een bloemenpluktuin. Behalve veel mooie snijbloemen levert een bloempluktuin ook een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit op ons terrein. Deze zomer maken we een start met een (bescheiden) aanbod van bloemen tijdens de Zelfoogst Zaterdagdagen. Data vindt u in de Agenda.

Voorbereiding in de winter

In de winter is er enthousiast en hard gewerkt aan het plant- en zaaiklaar maken van het bloemenvak. Het onkruid is zoveel mogelijk verwijderd en de structuur van de grond verbeterd met champost en bokashi (een supercompost met meer voedingsstoffen). Er zijn paden aangelegd met gedoneerde tegels en houtsnippers en twee pergola’s bieden ruimte aan allerlei klimplanten zoals clematissen, leirozen en kamperfoelie. En er is een lijst samengesteld van gewenste planten en de eerste planten en zaden zijn al de grond in gegaan.

Leefplek voor dieren

De pluktuin wordt aantrekkelijk ingericht voor allerlei diersoorten. Een klein vijvertje fungeert als drink- en badderplaats voor vogels en klein gedierte. En wellicht dat kevertjes, larfjes, kikkers, padden en salamanders er hun leefplek vinden. Natuurlijk komt er een insectenhotel en aan de pergola’s worden vogelhuisjes en potten voor oorwormen gehangen. De bloemen die er geteeld worden zullen grotendeels enkelbloemig zijn. Daardoor kunnen insecten er gemakkelijk nectar en stuifmeel vinden. Ook op andere plekken zijn er komend seizoen bloemen te vinden. De tuin bij de keet is opgeknapt; bij de composthopen is een brede bloemenstrook; en in de boomspiegels langs het hoofdpad zijn veel bloemen geplant en gezaaid. Op het terrein rond de vijver wordt gewerkt aan natuurontwikkeling zodat er ruimte komt voor allerlei wilde bloemen.

Zaden of planten doneren? Welkom!

Er zijn al veel planten en zaden gedoneerd en toegezegd. Maar we kunnen nog altijd meer gebruiken. Hebt u planten over uit uw tuin? Heeft u nog bloemzaden of bloembollen of -knollen over? Stuur een berichtje naar slbbloemengroep@gmail.com met een omschrijving van wat u in de aanbieding heeft. Wij zullen dan z.s.m. laten weten of wij van uw aanbod gebruik willen maken.