Stadslandbouw Mooieweg

Activiteiten

Activiteiten bij Stadslandbouw Mooieweg

Als het hek openstaat ben je welkom op ons terrein. We vinden het leuk als je spontaan eens aan komt waaien. Onze openingstijden vind je bij contact.  Regelmatig organiseren we activiteiten zoals open dagen en zelfoogst zaterdagen. Ook verkopen we zaai- en pootgoed en organiseren nog veel meer. Op deze pagina lees je over onze activiteiten.

Agenda en Nieuws

In onze Agenda vind je een overzicht van activiteiten op ons eigen terrein of daarbuiten. Wees welkom, we zien je graag!

Op onze Nieuwspagina vind je actuele nieuwsberichten over ons project.

Op onze pagina Nieuwsbrieven vind je het archief van onze driemaandelijkse nieuwsbrief 

Rondleidingen tijdens de Open Dag

Open Dagen

Elk jaar houden we een Open Dag. Je kunt dan rondkijken op ons terrein en er zijn verschillende activiteiten.  Waaronder ook speciale kinderactiviteiten en demonstraties. De Open Dag organiseren we meestal samen met onze buren van Tuinderij de Mijmering, Dutchmoors Schapen en Zorgtuin Arnhem

In 2023 houden we onze Open Dag op zaterdag 17 juni van 11:00 tot 15:00 uur.

Tijdens de zelf-oogst zaterdagen oogst je zelf verse groenten van ons land

Zelfoogst Zaterdagen

In de periode juni tot begin oktober organiseren we om de twee weken Zelfoogst Zaterdagen. Op deze dagen oogst je zelf je eigen groenten, kruiden, klein fruit en af en toe ook bloemen en tropische groenten. Vers van ons land en voor een klein bedrag. Het aanbod en de prijzen variëren. Pinnen is mogelijk. Neem wel zelf een tas mee.

In 2023 zijn de Zelfoogst Zaterdagen op: 3 en 17 juni; 1, 15 en 29 juli; 12 en 26 augustus; 9 en 23 september en 7 oktober.
Meer informatie vind je op onze sociale media kanalen en in de Agenda.

Koffie in het Groen bij Stadslandbouw Mooieweg

Koffie in het Groen 

Op vrijdagochtend organiseren we van 11:00 tot 12:00 uur Koffie in het Groen: een koffie inloop voor buurtbewoners en andere belangstellenden. Iedereen die zin heeft om samen een kopje koffie te drinken in een mooie groene omgeving is welkom. Onze vrijwilligers serveren gratis koffie en thee. Een donatie is welkom.

Elke week maken we een klein rondje door de tuin om te zien wat er allemaal groeit en bloeit. Incidenteel zijn er ook speciale activiteiten, zoals bloemschikken of mini insectenhuisjes bouwen. Deelname is naar keuze. 

Lijkt het je wat? Kom gerust een keertje langs, onze koffie is heerlijk! Meer informatie via info@stadslandbouwmooieweg.nl 

Zaden en plantjes voor je eigen moestuin

In het najaar verzamelen we zaad van onze eigen planten. Deze zaden drogen we en we kweken er nieuwe planten mee. Ook kopen we zaaigoed in en kweken daar een deel van onze groenteplantjes zelf mee op.
Vaak houden we ook wat zaden en plantjes over. In het voorjaar verkopen we zaden (vooral bloemen en tomaten) en kiemplantjes (diverse groenten). Handig voor je eigen moestuin! Het aanbod en de prijzen variëren. Verkoop is tijdens werkmomenten in de ochtend, ma t/m za, 9:00 – 12:00 uur. 

kinderen helpen mee met planten bij Stadslandbouw Mooieweg

Educatie

We vinden het leuk en belangrijk dat ook kinderen en jongeren kennismaken met gezond voedsel en waar dit vandaan komt. Daarom organiseren we regelmatig educatieve activiteiten op ons terrein, vaak in samenwerking met andere organisaties zoals Natuurcentrum Arnhem, het Jeugdwerk van Rijnstad en  Kookjes de kinderkookcoach.

Samen met Natuurcentrum Arnhem en Voedselbank Arnhem doen we jaarlijks mee aan het lesproject van het Natuurcentrum. In een serie van 5 lessen ervaren kinderen van groep 5 en 6 wat het is om je eigen groente te telen, te onderhouden en er zelf mee te koken. De kinderen komen langs op ons terrein en gaan met onze vrijwilligers aan de slag.  Lees meer over dit project op de webpagina van Natuurcentrum Arnhem.

Bezoek ons terrein

Als het hek open staat ben je van harte welkom op ons terrein. Je mag er rondstruinen en genieten van al het groen om je heen. Bij de ingang van ons terrein vind je een permacultuur tuin en een wilde tuin met eetbare struiken en een vijver. Op de rest van het terrein vind je de Stadslandbouw akkers inclusief kassen en bijenstal. Ook vind je hier het terrein van onze buren van de Zorgtuin, Tuinderij de Mijmering en Dutchmoors Schapen.
Heb je een vraag of opmerking? Spreek een van de vrijwilligers aan. Zij zijn er in de regel ’s ochtends van maandag tot en met zaterdag. 

Permacultuur tuin en groene stadsoase

Direct achter het hek bij de ingang bevinden zich de permacultuur tuin en een strook met eetbare struiken, (fruit)boompjes en een vijver. Deze ‘groene stadsoase’ kwam tot stand door een crowdfundingsactie in 2017, met de hulp van veel buurtbewoners en een bijdrage van het Oranjefonds. Het is daarom een plek van en voor de buurt. Als het hek open staat ben je er van harte welkom.
In de permacultuur tuin staan allerlei gewassen door elkaar. Daarmee bootsen we zoveel mogelijk een natuurlijk ecosysteem na. Je vindt er een combinatie van eetbare en niet-eetbare gewassen, vaste planten en eenjarigen, struiken, kruiden en bloemen. Het duurt vaak meerdere jaren voordat de permacultuur tuin volwassen is en zichzelf goed in evenwicht houdt.

Stadslandbouw voorjaar

Stadslandbouw akkers

Op het middendeel van ons terrein vind je de Stadslandbouw akkers. Hier produceren we groenten voor de Voedselbank, maar ook kruiden, bloemen en fruit. We telen zonder kunstmest en gif en passen wisselteelt toe. Dezelfde gewastypen zetten we telkens op een andere plek. Zo houden we de bodem gezond en voorkomen we ziekten.

bittermeloen

Tropische kas

Sinds begin 2021 hebben we een tropische kas op ons terrein. Hier groeien tropische gewassen die veel warmte nodig hebben, zoals kousenband, okra, sopropo (bittermeloen), bita wirie, tayer etcetera. De kas wordt beheerd door een groep wijkbewoners met Surinaamse roots. Af en toe zijn er tropische gewassen te oogsten tijdens Zelfoogst Zaterdagen. Ook delen vrijwilligers soms in de oogst of gaat er wat naar de Voedselbank.   

bijenstal met bijenkasten.

Bijen

Op ons terrein bevindt zich ook een bijenstal met bijenkasten. De bijen bestuiven onze gewassen en produceren honing. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de Stadslandbouw. Een Imkergroep draagt zorg voor de bijenvolken.

Lammetjes kijken bij onze buren van Dutchmoors Schapen

Lammetjes

Elk jaar omstreeks februari krijgen de schapen van onze buren Dutchmoors Schapen lammetjes. Als het hek open staat ben je welkom om naar de schapen en hun lammetjes te komen kijken.