Stadslandbouw Mooieweg

Activiteiten

Activiteiten bij Stadslandbouw Mooieweg

Als het hek openstaat ben je welkom op ons terrein. We vinden het leuk als je spontaan eens aan komt waaien. Onze openingstijden vind je bij contact.  Regelmatig organiseren we activiteiten zoals open dagen en zelfoogst zaterdagen. Ook verkopen we zaai- en pootgoed en organiseren nog veel meer. Op deze pagina lees je over onze activiteiten.

Agenda en Nieuws

In onze Agenda vind je een overzicht van activiteiten op ons eigen terrein of daarbuiten. Wees welkom, we zien je graag!

Op onze Nieuwspagina vind je actuele nieuwsberichten en blogs over ons project. 

Rondleidingen tijdens de Open Dag

Open Dagen

In het voorjaar en in het najaar houden we Open Dag. Je kunt dan rondkijken op ons terrein en er zijn verschillende activiteiten.  Waaronder ook speciale kinderactiviteiten en demonstraties. De open dagen organiseren we vaak samen met onze buren van Tuinderij de Mijmering, Dutchmoors Schapen en Zorgtuin Arnhem

In 2021 zijn onze Open Dagen op zaterdag 3 juli en 9 oktober. Lees meer.

Tijdens de zelf-oogst zaterdagen oogst je zelf verse groenten van ons land

Zelfoogst Zaterdagen

In de periode juni tot begin oktober organiseren we regelmatig Zelfoogst Zaterdagen. Op deze dagen oogst je zelf je eigen groenten, kruiden, klein fruit en bloemen. Vers van ons land en voor een klein bedrag. Het aanbod en de prijzen variëren. Pinnen is mogelijk. Neem wel zelf een tas mee.

De Zelfoogst Zaterdagen zijn in 2021 op: 5 en 19 juni; 3, 17 en 31 juli; 14 en 28 augustus; 11 en 25 september en op 9 oktober. Meer informatie vind je op onze sociale media kanalen en in de Agenda.

Kiemplantjes voor je eigen moestuin

In het voorjaar kweken we een deel van onze groenteplantjes zelf op. Vaak houden we ook wat plantjes over. Deze bieden we te koop aan. We verkopen dan ook pootuitjes en pootaardappelen. Het aanbod en de prijzen variëren. Meer informatie

Donateursactiviteit

Jaarlijks organiseren we een speciale activiteit voor onze donateurs, vaak in combinatie met onze open dag in het najaar. Zo organiseerden we in 2018 een culinaire donateurslunch en in 2019 gratis workshops voor onze donateurs tijdens ons 5-jarig jubileum.
Tijdens donateursactiviteiten maak je nader kennis met het werk van Stadslandbouw Mooieweg en met onze vrijwilligers en andere donateurs. Donateur ben je al vanaf € 10,- per jaar. Meld je aan.

kinderen helpen mee met planten bij Stadslandbouw Mooieweg

Educatie

We vinden het leuk en belangrijk dat ook kinderen en jongeren kennismaken met gezond voedsel en waar dit vandaan komt. Daarom organiseren we regelmatig educatieve activiteiten op ons terrein, vaak in samenwerking met andere organisaties zoals Natuurcentrum Arnhem, het Jeugdwerk van Rijnstad en  Kookjes de kinderkookcoach.

In april 2021 startten we samen met het Natuurcentrum, basisschool de Horizon en Voedselbank Arnhem het lesproject ‘Mooi Voedsel Natuurlijk’. In een serie van 5 lessen ervaren kinderen van groep 5 en 6 wat het is om je eigen groente te telen, te onderhouden en er zelf mee te koken. De kinderen komen langs op ons terrein en gaan met onze vrijwilligers aan de slag.  Lees meer over dit project op de webpagina van Natuurcentrum Arnhem.

Bezoek ons terrein

Als het hek open staat ben je van harte welkom op ons terrein. Je mag er rondstruinen en genieten van al het groen om je heen. Bij de ingang van ons terrein vind je een permacultuur tuin en een wilde tuin met eetbare struiken en een vijver. Op de rest van het terrein vind je de Stadslandbouw akkers inclusief kassen en bijenstal. Ook vind je hier het terrein van onze buren van de Zorgtuin, Tuinderij de Mijmering en Dutchmoors Schapen.
Heb je een vraag of opmerking? Spreek een van de vrijwilligers aan. Zij zijn er in de regel ’s ochtends van maandag tot en met zaterdag. 

Permacultuur tuin en groene stadsoase

Direct achter het hek bij de ingang bevinden zich de permacultuur tuin en een strook met eetbare struiken, (fruit)boompjes en een vijver. Deze ‘groene stadsoase’ kwam tot stand door een crowdfundingsactie in 2017, met de hulp van veel buurtbewoners en een bijdrage van het Oranjefonds. Het is daarom een plek van en voor de buurt. Als het hek open staat ben je er van harte welkom.
In de permacultuur tuin staan allerlei gewassen door elkaar. Daarmee bootsen we zoveel mogelijk een natuurlijk ecosysteem na. Je vindt er een combinatie van eetbare en niet-eetbare gewassen, vaste planten en eenjarigen, struiken, kruiden en bloemen. Het duurt vaak meerdere jaren voordat de permacultuur tuin volwassen is en zichzelf goed in evenwicht houdt.

Op de Stadslandbouw akkers produceren we groenten voor de Voedselbank

Stadslandbouw akkers

Op het middendeel van ons terrein vind je de Stadslandbouw akkers. Hier produceren we groenten voor de Voedselbank, maar ook kruiden, bloemen en fruit. We telen zonder kunstmest en gif en passen wisselteelt toe. Dezelfde gewastypen zetten we telkens op een andere plek. Zo houden we de bodem gezond en voorkomen we ziekten.

bittermeloen

Tropische kas

Sinds begin 2021 hebben we een tropische kas op ons terrein. Hier groeien tropische gewassen die veel warmte nodig hebben, zoals kousenband, okra, sopropo (bittermeloen), bita wirie, tayer etcetera. De kas wordt beheerd door een groep wijkbewoners met Surinaamse roots. Af en toe zijn er tropische gewassen te oogsten en te koop tijdens Zelfoogst Zaterdagen. Ook delen vrijwilligers soms in de oogst of gaat er wat naar de Voedselbank.   

bijenstal met bijenkasten.

Bijen

Op ons terrein bevindt zich ook een bijenstal met bijenkasten. De bijen bestuiven onze gewassen en produceren honing. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de Stadslandbouw. Een Imkergroep draagt zorg voor de bijenvolken.

Lammetjes kijken bij onze buren van Dutchmoors Schapen

Lammetjes

Elk jaar omstreeks februari krijgen de schapen van onze buren Dutchmoors Schapen lammetjes. Als het hek open staat ben je welkom om naar de schapen en hun lammetjes te komen kijken.