Zaden en plantjes voor je eigen moestuin
In het najaar verzamelen we zaad van onze eigen planten. Deze zaden drogen we en we kweken er nieuwe planten mee. Ook kopen we zaaigoed in en kweken daar een deel van onze groenteplantjes zelf mee op.
Vaak houden we ook wat zaden en plantjes over. In het voorjaar verkopen we zaden (vooral bloemen en tomaten) en kiemplantjes (diverse groenten). Handig voor je eigen moestuin! Het aanbod en de prijzen variëren. Verkoop is tijdens werkmomenten in de ochtend, ma t/m za, 9:00 – 12:00 uur.
Educatie
We vinden het leuk en belangrijk dat ook kinderen en jongeren kennismaken met gezond voedsel en waar dit vandaan komt. Daarom organiseren we regelmatig educatieve activiteiten op ons terrein, vaak in samenwerking met andere organisaties zoals Natuurcentrum Arnhem, het Jeugdwerk van Rijnstad en Kookjes de kinderkookcoach.
Samen met Natuurcentrum Arnhem en Voedselbank Arnhem doen we jaarlijks mee aan het lesproject van het Natuurcentrum. In een serie van 5 lessen ervaren kinderen van groep 5 en 6 wat het is om je eigen groente te telen, te onderhouden en er zelf mee te koken. De kinderen komen langs op ons terrein en gaan met onze vrijwilligers aan de slag. Lees meer over dit project op de webpagina van Natuurcentrum Arnhem.
Bezoek ons terrein
Als het hek open staat ben je van harte welkom op ons terrein. Je mag er rondstruinen en genieten van al het groen om je heen. Bij de ingang van ons terrein vind je een permacultuur tuin en een wilde tuin met eetbare struiken en een vijver. Op de rest van het terrein vind je de Stadslandbouw akkers inclusief kassen en bijenstal. Ook vind je hier het terrein van onze buren van de Zorgtuin, Tuinderij de Mijmering en Dutchmoors Schapen.
Heb je een vraag of opmerking? Spreek een van de vrijwilligers aan. Zij zijn er in de regel ’s ochtends van maandag tot en met zaterdag.
Permacultuur tuin en groene stadsoase
Direct achter het hek bij de ingang bevinden zich de permacultuur tuin en een strook met eetbare struiken, (fruit)boompjes en een vijver. Deze ‘groene stadsoase’ kwam tot stand door een crowdfundingsactie in 2017, met de hulp van veel buurtbewoners en een bijdrage van het Oranjefonds. Het is daarom een plek van en voor de buurt. Als het hek open staat ben je er van harte welkom.
In de permacultuur tuin staan allerlei gewassen door elkaar. Daarmee bootsen we zoveel mogelijk een natuurlijk ecosysteem na. Je vindt er een combinatie van eetbare en niet-eetbare gewassen, vaste planten en eenjarigen, struiken, kruiden en bloemen. Het duurt vaak meerdere jaren voordat de permacultuur tuin volwassen is en zichzelf goed in evenwicht houdt.
Stadslandbouw akkers
Op het middendeel van ons terrein vind je de Stadslandbouw akkers. Hier produceren we groenten voor de Voedselbank, maar ook kruiden, bloemen en fruit. We telen zonder kunstmest en gif en passen wisselteelt toe. Dezelfde gewastypen zetten we telkens op een andere plek. Zo houden we de bodem gezond en voorkomen we ziekten.
Tropische kas
Sinds begin 2021 hebben we een tropische kas op ons terrein. Hier groeien tropische gewassen die veel warmte nodig hebben, zoals kousenband, okra, sopropo (bittermeloen), bita wirie, tayer etcetera. De kas wordt beheerd door een groep wijkbewoners met Surinaamse roots. Af en toe zijn er tropische gewassen te oogsten tijdens Zelfoogst Zaterdagen. Ook delen vrijwilligers soms in de oogst of gaat er wat naar de Voedselbank.
Bijen
Op ons terrein bevindt zich ook een bijenstal met bijenkasten. De bijen bestuiven onze gewassen en produceren honing. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de Stadslandbouw. Een Imkergroep draagt zorg voor de bijenvolken.
Lammetjes
Elk jaar omstreeks februari krijgen de schapen van onze buren Dutchmoors Schapen lammetjes. Als het hek open staat ben je welkom om naar de schapen en hun lammetjes te komen kijken.